Folly-De-Swoaistee-01

 

 

Folly-De-Swoaistee-02

Folly-De-Swoaistee-03

Folly-De-Swoaistee-04

Folly-De-Swoaistee-05


Follly-Sowaistee-mrt-2016-02

 

Follly-Sowaistee-mrt-2016-04
H&H- Folly De Swoaistee-pg

 

Construction-Folly-De-Swoaistee

construction


IMG_8126
18 June Opening Folly Festival. Speech by Director Marjon Edzes of Stichting Landgoed Fraeylemaborg and organizer of “New Follies op Fraeylema en het Erfgoedplein

IMG_8125
With special thanks to: Gerard Wösten, Viktor Schoenmakers, Ferenc Vermeulen, Wouter Jongsma and Jongeneel

2014

realisatie 2016

FOLLY 'De Swoaistee'

Erfgoedplein, Slochteren

Één van de 10 winnaars van de Folly ontwerpwedstrijd uitgeschreven door Stichting Landgoed Fraeylemborg.

Het Erfgoedplein is een historisch interessante plek. Vroeger was hier het
Slochterdiep, de levensader van het gebied. De trekschuiten meerden hier meerdere keren per week aan en het was de plek in de omgeving waar samen met de overslag van goederen nieuwtjes werden uitgewisseld.
De trekschuiten konden keren in het smalle diep door de hier gelegen zwaaikom (Groningse benaming is swoaistee).

Het is daarom zeer vanzelfsprekend dat alle prominente gebouwen van Slochteren rond deze plek staan.
De plek waar de “geschiedenis-folly” gesitueerd is kan daarom met recht het middelpunt van het dorp worden genoemd.

Vanuit deze plek kunnen denkbeeldige zichtlijnen getrokken worden naar de bijzondere gebouwen in de omgeving die allemaal een eigen verhaal vertellen over de geschiedenis van het dorp.

Folly De Swoaistee staat op de plek waar de zwaaikom gesitueerd was en is ontworpen rondom deze denkbeeldige zichtlijnen. De blik van de bezoeker zal hierdoor automatisch bepaald worden bij de gebouwen rond het plein en het Slochterdiep.

In het midden van de folly is een zitgelegenheid van hieruit kan de bezoeker alle richtingen op kijken, dit is de swoaistee de plek waar het allemaal om draait, het middelpunt.

De andere winnaars zijn:

Alex den Braber – Folly bij de Hooge Berg
Lambert Kamps – Façade
Nathalie de Vries en Klaas Hofman (MVRDV) – Trug naor de Worrel
Geir Eide – Donker licht
Haiko Meijer (Onix) – Koetshuisje
René van Zuuk – Koperen kamer
Arjen Boerstra – Secret Oak
Fivelingo – Van Bus noar bos
Reinier de Gooijer – Strotempel

2014

realisation 2016

FOLLY ‘De Swoaistee’

Heritage square Slochteren (the Netherlands)
 
One of the ten winners of the Folly design prize competition issued by the Stichting Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren, the Netherlands.
The Heritage Square is a place of historical interest. The Slochterdiep, the region’s maritime artery, used to run here.
The track boats moored here several time a week. Not only were goods trans-shipped but gossip and news were exchanged at the same time. The canal boats could turn in the narrow canal because of the turning point ( called a ‘swoaistee’ in the Groningen dialect) which was located here.Because of that, all of Slochteren prominent buildings are found here.The ‘history Folly’ is situated in the heart of the village.

Imaginary sightlines can be drawn from this spot to the remarkable buildings, each of these buildings has its own story to tell about the history of the village. Folly ‘the Swoaistee’ is on the spot where once the turning point was and is designed around the imaginary sightlines. The visitor’s view will automatically be determined by the buildings in the square and the Slochterdiep.

In the centre of the Folly a seating area is created, from which visitors can look in all directions. This is the turning point (the Swoaistee), the central point of the structure.

The other winners are:

Alex den Braber – Folly bij de Hooge Berg
Lambert Kamps – Façade
Nathalie de Vries en Klaas Hofman (MVRDV) – Trug naor de Worrel
Geir Eide – Donker licht
Haiko Meijer (Onix) – Koetshuisje
René van Zuuk – Koperen kamer
Arjen Boerstra – Secret Oak
Fivelingo – Van Bus noar bos
Reinier de Gooijer – Strotempel